Het dauwpunt in de hete zone van een sinteroven is het gevolg van verschillende O2-bronnen die reageren met de beschikbare waterstof, waardoor vocht ontstaat. Ervan uitgaande dat er geen scheuren in de moffel, waterlekkage in de koelsecties of verontreinigde toevoergassen zijn, zijn de volgende bekende bronnen van O₂:
- Diffusie van buitenlucht door de voor- en uitgangseinden van de oven, die wordt beïnvloed door de stroomsnelheden van de atmosfeer, de deurhoogte, afzuigkapontwerpen, vlamschermen en installatiedruk.
- Lucht ingesloten in het onderdeel, dat een functie is van de geometrie van het onderdeel.
- O-gehalte van het gebruikte poeder, meestal een bekende hoeveelheid, gemeten aan de hand van het H₂-verliesnummer van het poeder.
- Reductie van bandoxides.
Reductie van metaaloxiden in gemetselde ovens.
Zodra het dauwpunt (H₂O%) is gemeten, kunnen we het oxidatie- / reductiepotentieel regelen door de hoeveelheid H₂ in de atmosfeer te regelen, waarbij we de H₂ / H₂O-verhouding aanpassen aan de vereisten van het materiaal dat wordt gesinterd. Als u een procesprobleem hebt waarvan u denkt dat het te maken heeft met een dauwpunt, neem dan contact op met Air Products op 800-654-4567.