Stikstof of argon
Elimineer ongewenste oxidatiereacties, verhinder microbiologische groei tijdens opslag, kan helpen het gebruik van SO₂ om klaring te verminderen, kan de druiven vermalen met beperkte breuk van zaden en minder absorptie van polyfenolen uit de schil van de druif, kan korst bevriezen voordat de druiven worden vermalen
Gasvormig CO₂
Standaardiseert de hoeveelheid CO₂ die tijdens de verwerking verloren gaat, verkort de productietijd van rode wijn, voorkomt schimmelgroei, verkrijgt fruitigere, lichtere, versere wijnen met een stabielere kleur en kan wijn carboniseren
Vast CO₂ (droog ijs)
Koelt de druiven tijdens transport naar de wijnmakerij of tijdens het pletten en persen, om oxidatie en vroegtijdige ongecontroleerde fermentatie te voorkomen
Zuurstof
Hyper-oxygenatie van most voor fermentatie bij de productie van witte wijn (geen gebruik van SO₂) en micro-oxygenatie tijdens productie van rode wijn voor een verbeterde kleur
Zwaveldioxide
Beschermt tegen oxidatie veroorzaakt door de eigen enzymen van de druif, vermindert de groei van bacteriën en ongewenste gisten, terwijl de gewenste gisten zich kunnen ontwikkelen, beïnvloedt de smaak, helpt de aroma's te behouden; draagt bij aan de ontwikkeling van het boeket van reservewijnen, verbetert de productie van overrijpe wijnjaren en verbetert de kleuroplossing van de druivenschil.