Argon Veelgestelde vragen
Ik weet dat mijn debietmeter aangeeft dat ik een bepaald gasdebiet heb, maar hoe weet ik dat?
Debietmeters moeten de juiste afmetingen hebben voor elke specifieke toepassing, het type gas, de gasdruk en het werkbereik. Controleer eerst of uw debietmeter is gekalibreerd voor het soortelijk gewicht van het gas dat u meet. Controleer het etiket of de glazen buis van de debietmeter of bel de fabrikant. Ten tweede: gebruik de debietmeter alleen bij de druk waarvoor deze is gekalibreerd. Een debietmeter met variabel oppervlak, bijvoorbeeld gekalibreerd op 5,5 bar en een aflezing van 28,3 m³ / u, levert in werkelijkheid slechts 21,5 m³ / u als deze wordt gebruikt bij 2,8 bar. Dit is een fout van 24%! Ten derde moet u de debietmeter zo instellen dat uw normale debiet binnen 30% –70% van de volledige schaal ligt voor optimale nauwkeurigheid en om ruimte te bieden voor afstelling. Deze drie stappen zorgen ervoor dat u een goede controle hebt over uw gasstromen en uiteindelijk over uw proces.
Ik gebruik hogedrukgascilinders en maak me zorgen over de veiligheid. Is er een betere manier?
Van oudsher waren hogedrukgascilinders de toevoermodus voor gebruikers in het lage tot middelgrote volume. Dit maakt bedrijven kwetsbaar voor veiligheidsrisico's in verband met bewegende cilinders en blootstelling aan hoge druk. Door de consolidatie naar een gecentraliseerd microbulksysteem is het niet meer nodig om cilinders te hanteren en wordt het risico op verwisseling van het product verkleind. Verdere voordelen zijn onder meer verminderde blootstelling aan hogedrukcontainers en minder verkeersopstoppingen met minder frequente leveringen aan leveranciers. Air Products heeft de microbulktoevoeroptie ontwikkeld als een kosteneffectief, betrouwbaar alternatief voor hogedrukcilinders voor de levering van stikstof, argon, zuurstof en kooldioxide. Naast efficiënte en flexibele opslagsystemen zijn er ook innovatieve leidingoplossingen beschikbaar voor een soepele overgang van cilinders naar microbulk.
Is mijn gaszuiverheid voldoende voor mijn proces?
Industriële gassen (zoals stikstof, waterstof en argon) voor ovenatmosferen worden gekenmerkt door hun zeer hoge zuiverheid (> 99,995%). Typische onzuiverheidsniveaus zijn veel minder dan 10 ppm zuurstof en minder dan 3 ppmv vocht (<- 65 °C dauwpunt). Deze zuiverheid is doorgaans geschikt voor vele processen waarbij een breed scala aan materialen wordt gebruikt. Sommige materialen vereisen echter, vanwege hun hoge reactiviteit, extra zuivering om nog lagere niveaus van onzuiverheid te bereiken, vooral met gassen die worden geleverd via bulk- of tubetrailer-toevoermodi. Sommige faciliteiten installeren in-line luchtreinigers als extra voorzorgsmaatregel tegen onzuiverheden die worden opgepikt van de leiding. In-line zuivering omvat meestal de verwijdering van zuurstof en vocht. Soms is het bij argontoevoer noodzakelijk om sporen van stikstofverontreinigingen te verwijderen. De keuze van de reiniger is afhankelijk van het gas en het type en de hoeveelheid te verwijderen onzuiverheden.