Verse, geheel bereide groenten en fruit
MAP: een beproefde manier om de houdbaarheid van uw verse, geheel bereide groenten en fruit effectief te verlengen
Levensmiddelen : Alfalfaspruiten, appels, abrikozen, artisjokken, asperges, aubergines, avocados, bananen, taugé, rode biet, bramen, tuinbonen, broccoli's, spruitjes, kool, bloemkool, wortels, selderij, kersen, cichorei, courgettes, veenbessen, komkommer, Cumquats, Venkel, Knoflook, Kruisbessen, Grapefruit, Druiven, Groene Bessen, Guave, Boerenkool, Kiwi's, Prei, Citroenen, Sla, Limoenen, Lychees, Mandarijnen, Mango, Mangosteen, Merg, Meloen, Gemengde fruitsalades, Gemengde groentesalades, Moerbeien, nectarines, uien, sinaasappels, papaja's, pastinaak, passievrucht, perziken, erwten, paprika's, ananas, pruimen, aardappelen, vijg, radijs, ramboetans, frambozen, rabarber, rucola, sjalot, spinazie, sterappelen, aardbeien, Suikermaïs, koolraap, tomaten, raap, waterkastanjes, waterkers, watermeloen, jam, andere producten
Aanbevolen gasmengsel
5% O₂
5% CO₂
90% N₂
De hierboven vermelde gassen en mengsels zijn bedoeld als algemene richtlijn. Om het optimale gas voor uw product en proces te bepalen, raden wij u aan een producttest uit te voeren met de hulp van een Air Products MAP-gasspecialist.
Opslagtemperatuur
• Wettelijk maximum*: 8 °C
• Aanbevolen: 0 °C tot + 3 °C
Haalbare houdbaarheid
• In lucht: 2-7 dagen
• In MAP: 5-35 dagen
Principe bederf van organismen en mechanica
Pseudomonas soorten (in de lucht), Melkzuur bacteriën, Erwinia soort, Enterobacteriaceae, gisten en schimmels, bruin worden van enzymen, vochtverlies
Gevaren van voedselvergiftiging zijn onder andere:
Clostridium soort, Salmonella soort, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Bacillus soorten, E. coli en E. coli 0157.
Typische MAP-machines
Detailhandel
• TFFS - Thermoform-fill-seal
• PTLF - Voorgevormde bak en afdekfolie
• HFFS - Horizontale form-fill-seal
• VFFS - Verticale form-fill-seal
Typische verpakkingen
Detailhandel: bakje en afdekfolie, bakje in kussenpakket, kussenpakket
Voorbeelden van typische MAP-materialen
Dienblad:
• UPVC/PE
• HDPE
Deksel en/of folie van het kussenpakket:
• OPP
• OPP/PE
• Eva
• MP
• MPOR
De belangrijkste bederfmechanismen die van invloed zijn op hele en bereide verse groenten en fruit zijn microbiële groei, enzymatische bruinkleuring en vochtverlies.
MAP dat resulteert in verarmde O₂- en/of verrijkte CO₂-niveaus is zeer effectief in het remmen van deze bederfmechanismen, en:
• Het verminderen van de beluchting
• Vertraagde rijping
• De productie en gevoeligheid van ethyleen verminderen
• Vertragende textuurverzachting
• Vermindering van chlorofylafbraak
• Het verlichten van fysiologische stoornissen
In tegenstelling tot andere gekoelde bederfelijke levensmiddelen die in MA worden verpakt, blijven verse groenten en fruit na het oogsten nog steeds ademen. Bij eventuele volgende verpakkingen moet hiermee rekening worden gehouden. De producten van aerobe ademhaling zijn CO₂ en waterdamp (terwijl anaërobe ademhaling fermentatieproducten zoals ethanol, aceetaldehyde en organische zuren produceert). Ademhaling wordt beïnvloed door talrijke intrinsieke eigenschappen van verse producten en door verschillende extrinsieke factoren, maar over het algemeen is de haalbare houdbaarheid van met MA verpakte producten omgekeerd evenredig met de ademhalingsfrequentie. De uitputting van O₂ en de verrijking van CO₂ zijn natuurlijke gevolgen van het ademproces wanneer vers fruit of groenten worden bewaard in een hermetisch afgesloten verpakking. Een dergelijke wijziging van de atmosferische samenstelling resulteert in een afname van de ademhalingssnelheid van plantaardig materiaal. Als het product is verzegeld in een ondoordringbare film, zullen de O₂-niveaus in de verpakking dalen tot zeer lage concentraties waarbij anaërobe ademhaling wordt gestart. Anaerobiose wordt meestal geassocieerd met ongewenste geuren en smaken en een duidelijke verslechtering van de productkwaliteit.