Veelgestelde vragen over kooldioxide
Waarom wordt kooldioxide gebruikt in Modified Atmosphere Packaging (MAP)?
Kooldioxide (CO₂) remt de groei van de meeste aerobe bacteriën en schimmels. In het algemeen geldt: hoe hoger het CO₂-gehalte, hoe langer de te bereiken houdbaarheid. CO₂ wordt echter gemakkelijk opgenomen door vetten en water. Daarom nemen de meeste voedingsmiddelen CO₂ op. Een te hoog CO₂-gehalte in MAP kan smaakverontreiniging, druppelverlies en inzakking van de verpakking veroorzaken. Het is daarom belangrijk dat er een balans wordt gevonden tussen de commercieel gewenste houdbaarheid van een product en de mate waarin eventuele negatieve effecten kunnen worden getolereerd. Wanneer CO₂ nodig is om de groei van bacteriën en schimmels te beheersen, wordt een minimum van 20% aanbevolen.
Waarom wordt CO₂ gebruikt voor remineralisatie in drinkwater?
Waarom CO₂ voor pH-regeling of neutralisatie?
Wat is droog ijs?
Waarom wordt CO₂ gebruikt in dranken en bier?
Wat is de stofidentificatie?
- Chemische formule: CO₂
- Synoniemen: kooldioxide, koolzuuranhydride, koolzuurgas, koolzuuranhydride
- REACH-registratienummer: opgenomen in bijlage IV/V van REACH, vrijgesteld van registratie
- Gebruik van de stof of het mengsel: Algemeen Industrieel